Pénzmúzeum nyíl

NHP (Növekedési Hitelprogram)

A Növekedési Hitelprogram (NHP) a monetáris politikai eszköztár része, azon belül is egy nemkonvencionális eszköz, melynek célja a bankrendszer likviditásának növelése (ld. nemkonvencionális jegybanki eszközök). A program keretében a jegybank a monetáris eszköztár segítségével likviditást nyújt a bankoknak, annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások hitelezésében megfigyelt zavarokat enyhítse. A pénzügyi és gazdasági válság kitörését követően Magyarországon a vállalati hitelállomány nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékű csökkenésen ment keresztül. 2013 elejére hitelállomány a közel 5 éven át tartó, évi 5 százalék körüli visszaesés következtében a válság előtti szint 75 százalékára zsugorodott, jelentős részben a banki hitelkínálati korlátoknak köszönhetően. A jegybanki alapkamat-csökkentéseket a bankok csak a kis- és középvállalkozások korlátozott körénél érvényesítették, a kkv-k jelentős része túlzottan magas kamatokkal szembesült, ezzel a monetáris transzmisszió sérült. A gazdaság az ún. „hitelösszeomlás” (credit crunch) jelenségével állt szemben, ami mélyítette a gazdasági visszaesést és hátráltatta a válságból való kilábalást. A kkv-hitelpiac – mint a monetáris politikai transzmisszió egyik meghatározó csatornája – működésének helyreállítása, a gazdasági növekedés elősegítése és a pénzügyi stabilitás megerősítése érdekében indította el az MNB a programot.

Források:

MNB (2018): A Növekedési Hitelprogram fix (NHP FIX) elindításának jegybanki szempontjai és a konstrukció fontosabb jellemzői.

https://www.mnb.hu/letoltes/nhp-fix-hun-vegleges.pdf

2022. 10. 21.

László (2016): A Növekedési Hitelprogram hatása a magyar gazdaságra. Hitelintézeti Szemle, 15. évf. 4. szám, 2016. december, 65–87. o.

https://hitelintezetiszemle.mnb.hu/letoltes/laszlo-andras.pdf

2022. 10. 21.

MNB (2013): Sajtóközlemény az NHP indulásáról.

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2013-evi-sajtokozlemenyek/elindul-az-mnb-novekedesi-hitelprogramja-nhp

2022. 10. 21.

Egyéb