Pénzmúzeum nyíl

ML (gépi tanulás)

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egy részkészlete, amely tapasztalatokból képes tudást generálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az algoritmus példaadatok és minták alapján, emberi betanítással vagy önállóan, képes szabályszerűségeket azonosítani és ezeket új adatokon felismerni. Három fő ML területet szokás megkülönböztetni: 1) felügyelt tanulás, 2) felügyelet nélküli tanulás, 3) megerősítéses tanulás, szimulációs folyamat.

Egy másik magyarázat szerint az általános mesterséges intelligencia célja, hogy emberi gondolkodáshoz és cselekvéshez hasonló, vagy hasonló teljesítményű gépeket alkosson meg. Az intelligens viselkedés egy része a tanulás képessége. Erre fókuszál a gépi tanulás területe.

Egy további magyarázat szerint a gépi tanulás algoritmusokkal azonosít mintákat az adatokban, amelyekkel ezután adatmodellt készít, és előrejelzéseket végez. A gépi tanulás eredményei az adatok és a tapasztalat mennyiségének növekedésével egyre pontosabbak – ahogyan az emberek is egyre ügyesebbé válnak a gyakorlás által.

Megint egy másik forrás szerint: a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) egy olyan technika, amely lehetővé teszi a számítógépek számára az emberi intelligencia utánzását. Ennek része a gépi tanulás (machine learning, ML). A gépi tanulás olyan technikákat használ, amelyek lehetővé teszik a gépek számára, hogy tapasztalatokat használjanak a feladatok javításához. A tanulási folyamat a következő lépéseken alapul: (1) adatok betáplálása egy algoritmusba, (2) adat modell betanítása, (3) modell tesztelése, üzembe helyezése, (4) az üzembe helyezett modell használata egy automatizált prediktív feladat végrehajtásához.

Források:

Microsoft (2022): Mély tanulás és gépi tanulás az Azure Machine Learningben. Microsoft weboldal cikk.

https://docs.microsoft.com/hu-hu/azure/machine-learning/concept-deep-learning-vs-machine-learning

2022. 10. 21.

Microsoft: Mi a gépi tanulás? Microsoft weboldal cikk.

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-machine-learning-platform/

2022. 10. 21.

MNB (2020): Mesterséges intelligencia a pénzügyi szektorban. pp.1.

https://www.mnb.hu/letoltes/baksa-szikora-andrea-nagy-benjamin-ai-a-penzugyi-szektorban-final.pdf

2022. 10. 21.

Egyéb