Pénzmúzeum nyíl

karbonsemlegesség, klímasemlegesség, nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás

A nettó nulla kibocsátás, vagy másnéven karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. A szén-oxidok légkörből való eltávolításának, majd azok eltárolásának folyamatát szénmegkötésnek nevezzük. A nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás elérése érdekében a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást szénmegkötéssel kell ellensúlyozni.

Másképpen: a nettó nulla kibocsátás az az állapot, amikor az üvegházhatású gázok kibocsátása és azok elnyelése egyensúlyban van, a teljes szénlábnyom pedig gyakorlatilag nulla.

Országok, gazdasági ágak, cégek, közösségek számára ez annyit jelent, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását radikálisan csökkenteniük kell, valamint gondoskodni arról, hogy amit kibocsátanak, azt különböző „elnyelők” (például zöldfelületek, illetve szén-megkötő technológiák) révén ki is vonják a légkörből. A karbonsemlegesség elérésére számos stratégia lehetséges. Ahhoz, hogy minél hamarabb karbonsemlegességet érjünk el, drasztikusan csökkenteni kell a légkörbe bocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét, vagyis alacsony szén-kibocsátású gazdaságra kell átállni, amellyel a szén-mérleg pozitív tagját csökkentjük le. Ezt főként megújuló energiaforrások bevezetésével, zöldebb ipari és közlekedési technológiák kifejlesztésével érhetjük el. Emellett, ha a légkörből kivonjuk az üvegházhatást okozó gázokat például természetes rendszerek (erdők megőrzésével és telepítésével) és különféle szén-megkötő technológiák segítségével, a szén-mérleg negatív tagját növeljük. Ide tartozik a szén-dioxid üzemanyaggá való alakítását célzó kutatás is.

Források:

Európai Parlament (2019, 2021): Mit jelent a karbonsemlegesség, és hogyan érhető el 2050-ig?

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20190926STO62270/mit-jelent-a-karbonsemlegesseg-es-hogyan-erheto-el-2050-ig

Másfélfok c. weboldal a karbonsemlegességről.

Klímaszótár

2022. 10. 20.

Egyéb