Pénzmúzeum nyíl

elosztott főkönyvi technológia

Az elosztott főkönyvi technológia a tulajdonjog nyilvántartására szolgál – legyen szó pénzeszköz vagy más eszköz, vagyonelem tulajdonjogáról. Jelenleg a bankok ügyleteiket – vagyis azon műveleteiket, amelyek keretében pénz- vagy egyéb pénzügyi eszközük tulajdonjoga gazdát cserél – centralizált rendszereken keresztül bonyolítják le, amelyeket gyakran központi bankok üzemeltetnek. A bankok a tranzakciókról helyi adatbázisokban vezetnek nyilvántartást, amelyek azután frissülnek, miután az ügylet lezajlott a központi rendszerben. Az elosztott főkönyv ezzel szemben olyan tranzakciós adatbázis, amely több számítógépből álló hálózaton oszlik el, nem pedig központi helyen tárolják. Rendszerint a hálózat minden tagja számára olvashatók az információk, és jogosultságtól függően kiegészíthetők. A DLT leggyakrabban előforduló formája a blockchain.

Más megfogalmazásban az osztott főkönyvi technológia (DLT) lehetővé teszi az egymásba vetett különös bizalommal nem rendelkező felek számára, hogy bármilyen típusú digitális adatot cseréljenek peer-to-peer (P2P) alapon kevesebb vagy harmadik fél vagy közvetítő közreműködése nélkül. A blokklánc a DLT-k egy alhalmaza, amely több csomópont vagy számítógép elosztott hálózatában történő adattranzakciók nyomon követésére szolgáló „blokkokat” használ. Az osztott főkönyvi technológia és azon belül a blokklánc-technológia alkalmazása lehetőséget teremt a pénz-, a tőke- és a biztosítási piacok megújítására a közvetítők alkalmazásának kiiktatásával.

Források:

Fintechzone weboldal: A blockchain hatása a pénzügyi piacokra az Európai Központi Bank szerint

https://fintechzone.hu/blockchain-hatasa-a-bankokra

2022. 10. 21.

Katona Tamás (2021): Decentralizált pénzügy – A blokkláncon működő pénzlegó-rendszer lehetőségei. Hitelintézeti Szemle, 20. évf. 1. szám, 2021. március, 74–102. o.

https://hitelintezetiszemle.mnb.hu/letoltes/hsz-20-1-t3-katona.pdf

2022. 10. 21.

MNB (2021): Vitaanyag a blokkláncról és az intelligens biztosítási szerződésekről: az EIOPA észrevételeket vár

https://www.mnb.hu/felugyelet/felugyeleti-keretrendszer/felugyeleti-hirek/hirek-ujdonsagok/vitaanyag-a-blokklancrol-es-az-intelligens-biztositasi-szerzodesekrol-az-eiopa-eszreveteleket-var.

2022. 10. 21.