Pénzmúzeum nyíl

pozícióvezető rendszer (devizapozíció-követő rendszer)

A pozíció az az eszközforrás menedzsment tevékenységének mozgatórugója a lejárati struktúra, a volumen, a kamatozás és a devizaszerkezet összetételének eltérése. A pozíciók létrejötte magából a banki működésből adódik, egy adottság, amely feladatként jelentkezik az eszközforrás menedzsment tevékenységében.
A devizapozíció pedig a banki működés során a források és az eszközök, valamint a mérlegen kívüli tételek eltérő devizanemeiből adódó pozíció.
Például az anyabank euróforrást nyújt a leánybanknak, miközben a bank a hazai piacon forinthitelezéssel foglalkozik. Ebben az esetben a bank devizaforrásának értéke az euró-forint devizaárfolyam változásának van kitéve, miközben eszközoldalon forintkamat-bevétele van. Ez egy olyan devizapozíció, amikor a banknak abból származhat vesztesége, ha a forint gyengül az euróval szemben. A helyzet fordítva is előállhat, vagyis forintforrásai vannak és devizahitelei, ekkor a forint erősödése okozhat veszteséget. Az eszközforrás-menedzsment célja bármilyen irányú devizapozíció esetén a pozíció mértékének menedzselése, ezáltal a devizaárfolyam-változásból adódó veszteség vagy kockázat csökkentése.

Források:

Bankszövetség (2018): Bankmenedzsment, banküzemtan. szerk.: Kovács L. – Marsi E.; pp 246-247.

https://www.bankszovetseg.hu/Public/publikacio/Bankmenedzs_bank%C3%BCzemtan.pdf

2022. 10. 21.

Egyéb