Pénzmúzeum nyíl

kereskedelmi bank

A kétszintű bankrendszerben minden, a jegybanktól jogilag elkülönülő hitelintézet.

A Magyarországon is működő kétszintű bankrendszerben a központi bank az ügyfelekkel közvetve, a kereskedelmi bankokon keresztül áll kapcsolatban. A bankrendszer második szintjén álló bankok foglalkoznak közvetlenül a gazdaság szereplőinek kiszolgálásával, ezért nevezzük őket kereskedelmi (üzleti) bankoknak. A kereskedelmi bankok profitorientált pénzügyi intézmények szemben a jegybankkal, amely elsősorban nem nyereségszerzésre törekszik, működését a gazdaság egészét érintő stabilitási szempontok vezérlik.

A kereskedelmi bankok nyeresége a gyűjtött források kihelyezéséből származó hitelek után kapott kamatbevételek, valamint a betétek után kifizetett kamatok és működési költségek, továbbá az árfolyamnyereség és -veszteség különbségéből fakad. Emellett a bankok egyaránt végeznek pénzforgalmi szolgáltatásokat, értékpapír-műveleteket, valuta- és devizaműveleteket, valamint egyéb pénzügyi szolgáltatásokat. Ezekért különböző mértékű díjakat számítanak fel az ügyfeleknek, és ezek a díjak fokozatosan növekvő hányadot tesznek ki a bankok bevételein belül.

Források:

Merényi et. al. (2016): Iránytű a Pénzügyekhez. Bemutató példány. A tankönyv a Pénziránytű Alapítvány támogatásával jelent meg.

https://penziranytu.hu/sites/default/files/tananyag/tankonyv/Iranytu_a_Penzugyekhez_Bemutato_peldany.pdf

2022. 10. 21.

Egyéb