Pénzmúzeum nyíl

inflációs célkövetés

Olyan monetáris politikai keretrendszer, amelyben a jegybank explicit módon deklarálja a jövőbeni infláció alakulására vonatkozó célkitűzéseit, és kötelezettséget vállal a célok teljesítésére.

Másképpen: az inflációs célkövetés olyan monetáris politikai stratégia, amelyben a jegybank a rendelkezésre álló eszközeivel a nyilvánosan bejelentett inflációs cél elérésére törekszik. Az inflációs célkövetéses rendszer és a monetáris politikai döntéshozatal fontos eleme a jegybank által elkészített inflációs előrejelzés. Az inflációs előrejelzés alapvető funkciója a monetáris politikai döntéshozatal segítése. Az előrejelzés endogén monetáris politika feltevésén alapul. Ez azt jelenti, hogy az előrejelzés makrogazdasági pályája az inflációs kilátásokra és a reálgazdasági folyamatokra reagáló monetáris politika figyelembevételével készül. Az inflációs célhoz rendszerint tartozik egy ún. tolerancia sáv. A toleranciasáv megjeleníti, hogy a középtávon az infláció a gazdaságot érő sokkok hatására e szintek között ingadozhat.

Magyarországon az inflációs célkövetéses rendszer 2001 júniusában kezdte meg működését. 2005 augusztusában az MNB középtávú inflációs célt tűzött ki a 2007-től kezdődő időszakra, melyet a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztóiár-index 3 százalékos értékében határozott meg.

Források:

MNB (2012): Monetáris politikai fogalomtár.

https://www.mnb.hu/letoltes/monetaris-politikai-fogalomtar-2012-hu.pdf

2022. 10. 21.

MNB weboldal Az inflációs célkövetés rendszeréről.

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politika-keretrendszere/az-inflacios-celkoveteses-rendszer

2022. 10. 20.

Egyéb