Pénzmúzeum nyíl

felhő, felhőalapú szolgáltatás, felhőalapú infrastruktúra, felhőalapú számítási kapacitás

A számítástechnikai felhő (cloud computing) egy internet alapú komplex adattovábbítási és adatszolgáltatási megoldás, amely azonnali adat-hozzáférhetőséget biztosít a jogosultak számára a világ bármely pontján. Vagyis a felhő a gyorsabb innováció, a rugalmas erőforrások és a méretgazdaságosság érdekében a különböző számítási szolgáltatások, mint például a kiszolgálók, a tárolás, az adatbázisok, a hálózatkezelés, a szoftverek, az elemzés vagy az intelligencia könnyebb elérhetőségét teszi lehetővé az interneten keresztül (a „felhőben”).

Egy másik magyarázat szerint a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások a szervezet által használt informatikai rendszerek kiszervezése a helyi hálózatból külső szolgáltató megosztott rendszereire. Az alkalmazások és szolgáltatások az interneten keresztül érhetőek el a helyi hálózat helyett. A felhő-architektúra elérhetővé teszi a hardver feldolgozási teljesítményét és tárolási kapacitását az interneten keresztül. Így egy világszerte elosztott szerverekkel összevont, nagy teljesítményű számítási hálózat jön létre, amelyhez bármilyen internetes kapcsolatból hozzáférhetnek az ügyfelek. Összességében a felhőalapú számítástechnika skálázhatóságot, gyors szolgáltatást és nagyobb informatikai hatékonyságot biztosít.

Ismét egy másik meghatározás szerint a felhőalapú számítástechnika olyan informatikai paradigma, amely lehetővé teszi a konfigurálható rendszererőforrások és a magasabb szintű szolgáltatások megosztott területeire való hozzáférést az interneten keresztül. Az erőforrások megosztására támaszkodik a koherencia és a méretgazdaságosság elérése érdekében. Ezen szolgáltatásokat kiszolgáló felhő-infrastruktúrát a felhő szolgáltatója, nem pedig az egyes felhő szolgáltatást használó ügyfelek üzemeltetik.

Egy másik definíció szerint többféle felhőalapú szolgáltatást különböztethetünk meg, a közös bennük az, hogy a szolgáltatásokat nem egy meghatározott hardvereszközön üzemeltetik, hanem a szolgáltató eszközein elosztva, annak üzemeltetési részleteit a felhasználótól elrejtve. A szolgáltatásokat a felhasználók hálózaton keresztül érhetik el, publikus felhő esetében az interneten keresztül, privát felhő esetében a helyi hálózaton vagy ugyancsak az interneten. A felhőalapú számítástechnika a 2010-es évek egyik fő irányának számít a számítástechnikában. (Tipikus példája, amikor például Gmailben levelezünk, és fogalmunk sincs, hogy mindezt konkrétan milyen gépek szolgálják ki.)

Források:

A felhőalapú IT szolgáltatások típusai. Gbl weboldala.

A felhőalapú IT szolgáltatások típusai

2022. 10. 20.

Békési Attila (2013): Elektronikus Információbiztonság. Parlament információs jegyzet.

https://www.parlament.hu/documents/10181/59569/Infojegyzet_2013_7_elektronikus_informaciobiztonsag.pdf/a10df6f0-c776-43dd-8f4f-798a19ff9458

2022. 10. 21.

Kokas K. (2020). Kalauz a modern könyvtárak világába. Akadémiai Kiadó.

https://doi.org/10.1556/9789634545736

2022. 10. 17.

Microsoft: What is cloud computing? Microsoft Azure weboldal cikk.

https://azure.microsoft.com/hu-hu/overview/what-is-cloud-computing/

2022. 10. 21.

Sysman Informatikai Zrt. dokumentuma a felhő alapú szolgáltatásokról.

https://www.sysman.hu/wp-content/uploads/2018/01/MS_Cloud.pdf

2022. 10. 20.

Egyéb