Pénzmúzeum nyíl

egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás keretében a társadalom tagjai betegség esetén közösségi pénzügyi alapból fizetett egészségügyi ellátást kapnak.

Az egészségbiztosítás főbb jellemzői: (1) általában a társadalom többsége számára kötelező; (2) forrásai: adók, járulékok, egyéni befizetések és ún. egyéb bevételek (pl. a gyógyszergyártók speciális befizetései stb.); (3) a befizetett összeg mértékét meghatározhatja: jogszabály (pl. Magyarország, Franciaország, Hollandia), a biztosítók egyénileg (pl. Németország) illetve a biztosítók szövetsége (pl. Luxemburg).

Az egészségbiztosításhoz való hozzájárulás mértéke lehet: (1) jövedelemfüggő, azaz a jövedelem százalékában meghatározott járulékösszeg, ami lehet egységes (pl. Magyarország és Hollandia), foglalkozás függő (pl. Ausztria), vagy biztosító függő (pl. Németország); illetve (2) a jövedelemhatár figyelembe vételével, azaz jogszabályban megállapított alsó és felső jövedelemhatár meghatározásával (pl. Ausztria, Németország).

Az egészségbiztosításra való jogosultság lehet: (1) járulékfizetésen alapuló (pl. Németország); (2) állampolgárságon alapuló (pl. Franciaország), ahol a keresők járulékot fizetnek, a nem keresők helyett az állam (szociálpolitika keretében), a szülő vagy valamilyen alap pl. munkanélküli vagy nyugdíj fizet; (3) önkéntes befizetésen alapuló.

Források:

Csákó Beáta (2017): Egészségbiztosítás dióhéjban. Parlamenti infojegyzet.

https://www.parlament.hu/documents/10181/1202209/Infojegyzet_2017_37_egeszsegbiztositas_diohejban.pdf/523f14bc-bc9b-4367-b9d1-050ff8eb80aa

2022. 10. 20.

Egyéb