Pénzmúzeum nyíl

banki treasury

Az eszköz-forrásmenedzsment a bank működése által generált pozíciókat kezeli, a treasury pedig a legtöbb bankban ezeket a pozíciókat operatívan menedzseli. Ezen tevékenység mellett a treasury maga is vállalhat pozíciókat, természetesen a megfelelő limitrendszer és a keretek betartása mellett. A pozíciók nyitása, illetve zárása a kereskedési tevékenység része, és alapvetően profitszerzés céljából történik, a treasury tehát a bank egyik üzleti területe is. Másrészt a treasury a bank vállalati és kiemelt ügyfeleit is kiszolgálja úgynevezett treasury-szolgáltatásokkal, ezzel biztosítja számukra a pénzügyi és tőkepiaci termékek elérhetőségét. A treasury biztosítja a bankközi piac elérhetőségét, ahol a bankok egymás közötti ügyletkötései zajlanak. A treasury legfőbb feladata a bank számára szükséges finanszírozás biztosítása a legmegfelelőbb és leghatékonyabb pénzügyi forrásokból, a pénz- és devizapiaci eszközök saját számlás kereskedése (trading), a pénz- és devizapiaci termékek értékesítése (sales) vállalati és kiemelt ügyfelek részére, a kereskedési könyvi kockázatok kezelése és menedzselése, valamint az értékpapírpiaci termékek bizományosi (brokerage) értékesítése. 

Az eszköz-forrásmenedzsment a bank eszközeinek és forrásainak az összehangolásával foglalkozik, mivel a bank a forrásoldalon az ügyfelektől betéteket gyűjt, miközben eszközoldalon hiteleket nyújt az ügyfeleinek.

A bank központi forráselosztó egysége. Feladata a bank belső – forrásgyűjtő és kihelyező – egységei közötti közvetítés, valamint a bank likviditási, kamatlábkockázati pozíciójának kezelése, rendszerint bankközi pénz, devizapiaci és derivatív-piaci ügyletek révén.

Források:

Bankszövetség (2018): Bankmenedzsment – Banküzemtan. Szerk.: Kovács L. – Marsi E., pp. 251.

https://www.bankszovetseg.hu/Public/publikacio/Bankmenedzs_bank%C3%BCzemtan.pdf

2022. 10. 21.

MKB Bank pénzügyi szótár.

https://www.mkb.hu/lakossagi/napi-penzugyek/szamlavezetes/penzugyi-szotar#t

2022. 10. 21.

Egyéb